Inspirerend lesgeven

HIGHLIGHTS FNT ONDERWIJSWIJSCONGRES 2012

Ruim 300 bezoekers
In totaal telde het congres 340 deelnemers, een heel mooie opkomst.

Rapportcijfer: 8,0
Uit de 130 ingevulde evaluatieformulieren bleek dat het congres met een gemiddeld rapportcijfer 7,8 (inhoud) en 8,2 (organisatie) ruimschoots aan de verwachtingen heeft voldaan. Ook de lezingen en twintig workshops werden erg gewaardeerd.

Impressie inhoud en sfeer
Het congres bestond uit een plenair deel met lezingen en daarnaast een twintigtal workshops. Dagvoorzitter Harm Edens (bekend van het tv-programma Dit Was Het Nieuws) wist de deelnemers gedurende de dag op kundige en humoristische wijze ‘bij de les te houden’.
Frits Spangenberg (directeur Motivaction) en Edith Roefs (onderzoeker bij Hogeschool Windesheim) gingen in hun lezingen in op respectievelijk de jongerencultuur en het ideale docentschap. Jan van Laake (programmadirecteur bachelors FNT) gaf in zijn lezing aan waar we als FNT op dit moment staan met onze onderwijsvisie: wat is er vanaf 2006 allemaal gebeurd en waar moeten we nog aan werken?  
In de Werkplaats Onderwijs konden de deelnemers zich in twee rondes workshops laten bijpraten over uiteenlopende thema’s, zoals: Hoe breng je Dan Pinks gedachtegoed in de praktijk? Hoe organiseer je inspirerend lesgeven? Hoe breng je lastige vakken op een inspirerende wijze? De inzet van studenten bij onderzoek; Het waarom van excellente studieprogramma’s; De ups en downs van een promotietraject; De geheimen van de HU-docent van het jaar; Leren in 2020; De impact van mindsets op het leren; De werking van het brein bij leren; Inzicht in bèta’s via het BètaMentality-model.
Het programma werd afgesloten met de symbolische opening van de website ‘Werkplaats Onderwijs’ door Lucie Lolkema, Rien van Stigt en Jan van Laake. Dit gebeurde door een fysieke megatoolbox op symbolische wijze te vullen met gereedschap. Hierbij werden alle docenten die meegewerkt hebben aan de totstandkoming van de site op het podium in het zonnetje gezet. Samen met de zaal werd vervolgens onder het genot van een glas champagne een toost uitgebracht op het mooie resultaat.
Tijdens de aansluitende nieuwjaarsborrel hield André Henken zijn nieuwjaarsspeech. Tevens reikte hij aan UTV, de studentenvereniging van IGO, de prijs uit voor de ‘Meest Aansprekende Studie/Studentenvereniging FNT 2012’ (een oorkonde met een bedrag van 300 euro). UTV kreeg deze prijs op basis van het gezamenlijke oordeel van alle deelnemers aan het congres.

Klik hier voor presentaties van de sprekers: Frits Spangenberg, Edith Roefs en Jan van Laake.

Klik hier voor de presentaties van de 20 workshops van ronde A en ronde B.
   
Klik hier voor de verslagen van de workshops, voor zover we die hebben ontvangen. Deze – korte – verslagen staan onder de tekst van de workshops.

Klik hier voor de algemene foto-impressie.

Volgend FNT Onderwijscongres 2013: woensdag 9 januari 2013
Het FNT Onderwijscongres in combinatie met de nieuwjaarsborrel wordt een jaarlijkse traditie en een vast onderdeel van de jaarplanning. Een dag die vrij zal worden geroosterd van onderwijsactiviteiten. Volgend jaar vindt het congres plaats op woensdag 9 januari 2013. Noteer deze datum alvast in je agenda.

Website Werkplaats Onderwijs
Neem vooral een kijkje op de website www.werkplaatsonderwijs.nl. De site is bedoeld voor docenten en medewerkers die werken aan de ontwikkeling van onderwijs. Werk in uitvoering dus. Daarvoor is een toolbox beschikbaar die gevuld is met divers ‘gereedschap’, zoals theorieën, modellen, methoden, goede voorbeelden en hulpmiddelen. Medewerkers en docenten kunnen het gereedschap uit de toolbox gebruiken, maar ook verbeteren of zelf nieuwe tools toevoegen.