Overzicht Workshops

Er is één workshopronde, bestaande uit acht workshops. Deze acht workshops zijn verdeeld over vier thema’s: A Creatieve industrie,
B Duurzaamheid, C Medische technologie en D Mobiliteit. U kunt slechts één workshop kiezen. Het is dus van belang van tevoren goed de inhoud van de workshops te bekijken om na te gaan welke van de workshops het beste aansluit bij uw behoefte. Geef naast de workshop van uw voorkeur ook een tweede voorkeur op.

A1 Innovatieve projecten van de toekomst: mensgericht en exploratief

Hoe vinden werkveld, opleidingen en kenniscentra elkaar in real-life projectwerk? Dat is de centrale vraag in de workshop van Remko van der Lugt en Rob Maijers. Goederen en diensten moeten telkens vernieuwd worden en aansluiten bij de beleving en het gedrag van de eindgebruikers. Die nadruk op beleving, expressie en gedrag vraagt om een eigen manier van innoveren. De creatieve industrie is met haar grote aanpassingsvermogen dé proeftuin en voorloper van de nieuwe economie: sterk in kleinschaligheid en diversiteit, werkend in wisselende netwerken, projecten en thema’s.

A2 Van technisch specialist naar Engineer van de toekomst: generalist, specialist of …?

Om ervoor te zorgen dat goederen en diensten blijven aansluiten bij de beleving en het gedrag van de gebruikers, is voortdurend innovatie nodig. Die focus op beleving, expressie en gedrag vraagt echter om een eigen manier van innoveren. Juist door dat grote adaptatievermogen fungeert de creatieve industrie als proeftuin en voorloper van de nieuwe economie: sterk in kleinschaligheid en diversiteit, werkend in wisselende netwerken, projecten en thema’s. Maar wat vraagt dienstbaar en multidisciplinair ontwerpen eigenlijk van de Engineer van de toekomst? Tijdens deze workshop proberen Arno Wilkens en Mireille Stout samen met u de antwoorden te vinden.  

B1 Verduurzaming van onze leefomgeving. Meet en regel het maar…

Technisch en bedrijfskundig is nog veel haalbaar om verduurzaming verder door te zetten in onze leefomgeving. Maar dat vraagt wel om ingenieurs die begrijpen hoe processen en componenten geïntegreerd moeten worden tot een optimaal functionerend systeem. Meet- en regeltechnieken, domoticaprincipes en begrip van bedrijfsprocessen zijn hierin van essentieel belang. Aan de hand van enkele voorbeelden en stellingen gaan Kitty Vreeswijk en Wilko Planje samen met u op zoek naar onderwijsvormen die goed bij dit thema aansluiten.

B2 Duurzame projecten en diensten: een nieuwe markt

De economie van vandaag en morgen lijkt grote kansen te bieden voor duurzame producten en diensten. Hergebruik van productmaterialen, inzet van milieuvriendelijke materialen, ontwikkeling van duurzame producten en diensten hebben zowel invloed op het ontwerp en het fabricageproces als ook op de bedrijfsprocessen. Van cradle-to-cradle materialen tot smart-parking van auto’s… Alles draagt zijn steentje bij in de weg naar deze nieuwe economie. In deze workshop wisselen Robert Huls en Petra Veen graag met u van gedachten over hoe we samen de student kunnen laten kennismaken met deze ontwikkelingen.

C1 Zorg in het middelpunt: technologische en bedrijfskundige ontwikkelingen

Het thema Zorg is een speerpunt van Hogeschool Utrecht. Studenten, bedrijven, docenten en onderzoekers uit verschillende disciplines spelen hier een nadrukkelijke rol in. In deze workshop zullen enkele technologische en bedrijfskundige voorbeelden uit de zorg de revue passeren. Daarnaast willen Fenne Verhoeven en Navin Sewberath Misser samen met u in kaart brengen op welke wijze vorm kan worden gegeven aan de samenwerking in (project)onderwijs tussen organisaties in de zorgsector en de HU.

C2 Zorg in Beweging: de krachten bundelen

Op welke wijze kan zorg worden aangeboden in ´Beweging’, in relatie tot sport en gezondheid? Tijdens deze workshop zullen Erik Puik en Mark Tammer een casus presenteren waarbij samenwerkende mkb-bedrijven en het kenniscentrum Technologie & Innovatie gezamenlijk willen komen tot oplossingen van technische en commerciële vraagstukken. Vervolgens zullen we met elkaar nagaan op welke wijze we vorm kunnen geven aan toekomstige (onderzoeks)initiatieven binnen Healthcare en Medical Technology.

D1 Het hbo ‘spoort’ nog niet!

Centraal in deze workshop staat de samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs in het expertisecentrum Mobiliteit. Aan de orde komen de ervaringen en wensen vanuit het werkveld RailTechniek, en de bevindingen van het onderwijs met de minor RailTechniek. Vervolgens gaan workshopleiders Hans Madlener en Hennie Schaapveld aan de hand van een viertal stellingen met u in discussie.

D2 De professionele markt mobiliseren

In het kader van haar onderwijsvisie ‘Leven lang leren’ wil Hogeschool Utrecht een flexibel hbo-programma voor professionals ontwikkelen. Zo kunnen uw medewerkers via korte, beroepsgerichte trainingen uiteindelijk het bachelordiploma verwerven. Denk in deze workshop, onder leiding van Michel Grijpink en Joost Jongen, met ons mee over een goede invulling van onder meer de cursussen en onderwijsvormen.