Lezingen

CO-DESIGN: 10 EXPERIMENTEN MET HET MKB

Co-design - het uitnodigen van de gebruiker om actief deel te nemen in het ontwerpproces - is een wezenlijk ander traject dan het toetsen van een (product)idee bij potentiële klanten door middel van onderzoek. Met co-design kruipt de ondernemer als het ware in de huid van de gebruiker. Hij probeert de belevingswereld van zijn (potentiële) klant te doorgronden. Pas na de analyse van de gebruikerswereld volgt de vertaling naar eventuele bedrijfskansen. Hoewel veel MKB-ondernemers de noodzaak van dit soort gebruikersstudies onderkennen, passen ze co-design veel minder toe dan grotere ondernemingen. Reden: gebrek aan tijd, menskracht en budget.

Waarin verschillen co-designprojecten in grote bedrijven van die in het MKB? Welke methoden zijn geschikt voor MKB-bedrijven? Wat zijn succesfactoren en valkuilen? Deze vragen liggen ten grondslag aan de Co-design Pressure Cooker, een gezamenlijk initiatief van Syntens, Hogeschool Utrecht en provincie Utrecht. Tien MKB-bedrijven werkten samen met een ontwerper en co-designer een vraagstelling uit in een co-designtraject. Een Pressure Cooker die boeiende inzichten oplevert.

Tijdens deze presentatie gaan dr. ir. Remko van der Lugt, lector Product Design & Engineering van Hogeschool Utrecht, en ir. Mechteld Bakkeren, innovatieadviseur van Syntens, in op:

  • gebruikersparticipatie en de rol van de ontwerper
  • toepasbaarheid van co-design in het MKB
  • co-designmethoden en achtergronden
  • lessen van de Co-design Pressure Cooker; observaties, tips en trucs
  • de meerwaarde van co-design.

LOW WATER LIVING: CO-DESIGN VAN SLIMME WATERMETERS IN ENGELAND

Hoe kunnen ontwerp en onderzoek samengaan in een proces waarin toekomstige gebruikers een rol kunnen spelen? STBY werkt met de Design Council en een reeks van Britse ontwerpbureaus aan diensten voor Low Water Living in gebieden in Engeland waar met regelmaat waterschaarste heerst. Als basis voor deze reeks van projecten, van het ontwikkelen van betere facturen tot slimme watermeters en educatieve programma's, ontwikkelde STBY persona’s op basis van gesprekken bij watergebruikers thuis. Deze persona’s werden uiteindelijk uitgedrukt in de vorm van Design Documentaries, films die samen met de watergebruikers werden gemaakt middels co-creatie.

Hoe betrek je toekomstige gebruikers van de diensten en producten die je ontwikkelt bij het ontwerp daarvan? Dat is de centrale vraag die STBY van veel van haar opdrachtgevers krijgt. Dr. Bas Raijmakers zal in de workshop laten zien dat hiervoor beproefde processen zijn die onverwachte uitkomsten kunnen hebben. Bij innovatie weet je ten slotte nooit van tevoren wat het resultaat zal zijn.